Als je bezig bent met een (nieuwe) website, of je bent er over na aan het denken, dan is het begrip ‘hosting’ vast al eens voorbij gekomen.

Waarschijnlijk heb je hier een hoop vragen over, die ik hopelijk in dit artikel ga beantwoorden!

Wat is webhosting?

Webhosting heb je nodig om je website te laten bestaan. De naam ‘host’ verraad het al een beetje: Je webhoster is de gastheer van je website. Dit noem je ook wel je hosting provider.

Je hosting provider is de letterlijke plek waar je website opgeslagen staat. Hosting providers hebben gebouwen vol met computers waar ‘internetruimte’ op staat. Dit zijn servers. Jij huurt een stukje internet (dis een deel van een server van je hostingpartij) waar jouw website op komt te staan. Zonder hosting bestaat je website niet, want hij staat nergens opgeslagen.

Wat voor soorten hosting zijn er?

‘Gratis’ hosting

Bij veel websitebuilders zit de hosting erbij in. Dat is ideaal, want dan hoef je lekker niets te regelen. Bij onder andere Showit en Wix is dit zo geregeld.

Bij WordPress.com krijg je ook hosting erbij, maar bij WordPress.org moet je wel je eigen stukje internet regelen om je website op op te slaan.

Shared Hosting

Dit is de optie die de meeste ondernemers gebruiken. Je deelt hierbij een server met andere websites. Dit scheelt in kosten, maar kan je website wel trager maken. Als jouw mede-server-leden hun hele website vol gooien met grote afbeeldingen maakt dat de server trager. Daar heb jij dan dus ook last van. Hopen op goede buren dus!

WordPress Hosting

De meeste hosting partijen hebben al zoveel klanten gekregen die voor hun WordPress website een server nodig hadden, dat ze speciale WordPress pakketten zijn gaan aanbieden.

Met die pakketten is de server speciaal voor WordPress geoptimaliseerd zodat je website sneller laad en je beter beveiligd bent.

Dedicated Hosting

Dedicated hosting is, zoals de naam al zegt, voor de dedicated ones onder ons. Je krijgt een hele eigen server, helemaal voor jezelf!

Je profiteert van de snelheid, alle controle en mogelijkheden. Ideaal voor grote websites of webshops, maar niet nodig voor de meesten van ons.

Heb ik webhosting nodig?

Ja. Zoals ik al zei, zonder hosting bestaat je website helemaal niet! Maar of je het zelf moet regelen of niet hangt dus af van waar je je website gebouwd hebt. Voor Showit, Squarespace, Blogspot of Wix hoef je lekker niets te doen.

Ga je voor WordPress? Dan ontkom je er niet aan om een hosting provider te kiezen. Ik raad je dan aan om WordPress hosting te kiezen.

Welke provider moet ik kiezen?

Tja. Ik heb zelf jaren bij Hostnet gezeten en daar was ik niet altijd tevreden over. Mijn website was vooral vaak erg traag, maar qua prijzen en service had ik niets te klagen.

Andere opties zijn:

Comments +

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

download gratis de seo checklist

Meteen even lekker afvinken, zodat je de basis van je SEO op orde hebt en je vindbaar bent op Google±

DOWNLOAD NOW