Alles wat je moet weten over hosting, domeinen en e-mailservers

De meeste mensen krijgen spontaan een paniekaanval bij de woorden ‘hosting’, ‘domeinen’, ‘email-hosting’ en ‘DNS-records’. Begrijpelijk, maar niet nodig! Het is namelijk niet zo ingewikkeld als het lijkt. Dus geen angst, ga rustig zitten en bereid je voor: Ik ga je alles vertellen wat je moet weten over je domein, je hosting en je e-mailadres! Deze uitleg ga je sowieso snappen.

Domeinen en subdomeinen

Je website heeft een adres nodig, anders zweeft hij ergens op het oneindige internet zonder dat iemand er ooit bij kan. Dat adres noem je je domein. Je domeinnaam is wat bezoekers intypen in de adresbalk. De domeinnaam van mijn website is bijvoorbeeld ‘studiomhilarius.nl’. 

Een subdomein is een onderdeel van je hoofd domein. Een soort ‘kindje’ van je hoofddomein. Voor Studio MHilarius heb ik geen subdomein, maar voor mijn andere website mhilarius.nl heb ik die wel. 

Dat subdomein is fotoshoots.mhilarius.nl. Op dat adres staat een pagina speciaal voor fotoshoots. 

Dat is handig als je speciale landingspagina’s wilt maken, of een tweede website die met je ‘hoofdwebsite’ te maken heeft.

Webhosting

Om je website te laten bestaan, moet je een stukje internet afhuren. Dat noem je je webhosting. Deze hosting neem je af bij een hosting provider (bijvoorbeeld Google, Hostnet, Vimexx, etc). 

Je hosting provider beheert de plek waar jouw stukje internet bewaard wordt. Deze bedrijven hebben gigantische datacenters vol met grote computers waar internetruimte op staat. Dit zijn servers. 

Je kunt op deze website bekijken waar jouw server staat! Ik bouw alle websites altijd met Showit, dus de servers van die websites staan in Amerika. Mijne staat in Council Bluffs, Iowa! Mijn website staat dus opgeslagen aan de andere kant van de wereld! Dat is leuk om je te bedenken, toch?

Nederlandse hostingbedrijven hebben hun servers ook vaak in het buitenland, omdat er in Nederland weinig plek is voor grote datacenters.

DNS instellingen en nameservers van je domein

Als je je domein aan je website wilt koppelen (zodat je adres naar de juiste website verwijst) dan is de boodschap meestal dat je iets met je DNS instellingen moet doen.

Dit is meestal het moment waarop je in paniek raakt. Maar in feite stelt het weinig voor!

Je website heeft, zoals we net besproken hebben, een adres (je domeinnaam) en een gehuurd stukje internet (je webhosting). Maar je domeinnaam moet wel weten welk stukje internet bij jou adres hoort! Welk stukje daarbij hoort bepaal jij zelf in je DNS records.

Jouw website op je gehuurde stukje internet heeft een nummer, en dat nummer noem je een IP-adres. Het IP adres van Showit websites is bijvoorbeeld 75.101.134.27. 

Je nameserver is een soort van receptionist van je website die je naar het juiste DNS record doorverwijst. Heb je jouw domein bij Hostnet, dan is je receptionist (dus nameserver) van Hostnet en dan stuurt Hostnet je DNS records aan. Je DNS zorgt dat je vervolgens komt waar je wezen moet.

Maar als je nameserver je bezoeker naar een bepaalde DNS heeft verwezen, moet je DNS wel weten waar jij wil dat je bezoekers uitkomen! Dat kun je dus zelf instellen. In je DNS instellingen zeg jij: ‘Ik wil dat iedereen die www.studiomhilarius.nl in typt naar het IP-adres 75.101.134.27 gaat’.

Typt een bezoeker dan ‘www.studiomhilarius.nl’ in de adresbalk, dan stuurt de nameserver deze bezoeker door naar het juiste DNS record, en je DNS record weet dat ze naar 75.101.134.27 moeten. En zo kom je bij je website uit.

Je hebt ook DNS records voor je e-mail adres, of verificatie gegevens. Je nameserver stuurt altijd netjes alles en iedereen door naar de juiste DNS record.

Het aanpassen van je DNS records is niet zo heel erg moeilijk, maar er kunnen wel snel dingen misgaan als je een getalletje verkeerd invoert. Dan kom je ineens bij een hele andere bestemming uit, of je DNS raakt verdwaald en je krijgt een error. Daarom pas ik voor al mijn klanten altijd de DNS settings aan.  

E-mail hosting

Als laatste hebben we ook nog e-mail hosting. Je e-mail hosting heeft net als webhosting ook een stukje internetruimte nodig om je e-mails te kunnen opslaan. Vroeger zat e-mail hosting eigenlijk altijd vast aan je webhosting, en dat is nog steeds vaak de standaard. Maar het zijn toch echt twee verschillende dingen.

Voor een eigen e-mail adres zoals info@studiomhilarius.nl heb je wel eerst een domeinnaam nodig, anders kun je het stukje studiomhilarius.nl niet gebruiken.

In je DNS records stel je in dat je e-mails naar een specifiek stuk internet moeten worden gestuurd, net zoals je dat deed met je webhosting.

Je e-mail hosting kan dus niet zonder domeinnaam, maar prima zonder webhosting. 

Sterker nog: dat raad ik je ook absoluut aan om te doen. De meeste providers willen heel graag dat je het gehele pakket af neemt, zodat je niet meer zo makkelijk kunt verhuizen. En dat is precies de reden om te zorgen dat je e-mail hosting en webhosting 2 losse pakketten zijn. Zo kun je gemakkelijk je e-mail los beheren van je website.

Wat moet je doen met je domein en hosting als je wilt verhuizen naar Showit?

Showit is een fantastisch systeem om je website in te bouwen, en vele ondernemers zijn de afgelopen jaren al overgestapt van WordPress en Wix naar Showit. Wil jij ook overstappen (lees hier why you should)? Dan help ik je heel erg graag. 

 Als we je website af hebben, dan komen we aan bij het technische gedeelte. Bij Showit krijg je webhosting bij je website, de rest moet je zelf regelen.

Stap voor stap overstappen naar Showit:

  • Laat je huidige domein niet meer naar je oude website, maar naar je Showit website doorverwijzen.
    Dit doe je door de DNS records te wijzigen. Werk je samen met mij, dan doe ik dit voor je.
  • Je webhosting opzeggen
    Je huidige hosting kun je opzeggen, want je nieuwe website zal gehost worden door Showit.
  • Let goed op of je mailhosting en webhosting losse pakketten zijn!
    Is dat niet het geval? Stuur je hosting provider dan een bericht wat de mogelijkheden zijn als je je e-mail hosting wel wilt behouden, terwijl je je webhosting op zegt.

Domein en e-mailhosting verhuizen naar een andere partij?

Als je met mij gaat samenwerken raad ik je aan om je domein en e-mail of bij Hostnet te regelen (hele fijne nederlandse helpdesk), of bij Google (goedkoop, simpel en zelden problemen maar minder bereikbare helpdesk). 

Als je je domein wilt verhuizen van je huidige partij naar Google of Hostnet is dat een fluitje van een cent.  E-mail hosting verhuizen is iets lastiger, want al je e-mails moeten mee verhuisd worden. Neem hiervoor contact op bij je huidige partij, zij kunnen dit voor je regelen. 

Conclusie

Je weet nu alles wat je moet weten over domeinen, hosting en e-mail adressen! 

De wereld van domeinnamen en hosting is een lastige wereld, vol met partijen die je heel graag bij zich willen houden en dus niet altijd even meewerkend zijn bij verhuizingen of wijzigingen. Maar nu weet je in elk geval wel waar ze het over hebben als je met ze in contact komt!

En wil je nou graag mijn hulp bij het overstappen naar Showit? Stuur me dan een berichtje en dan kijk ik hoe ik je het beste kan helpen!

Comments +

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

download gratis de seo checklist

Meteen even lekker afvinken, zodat je de basis van je SEO op orde hebt en je vindbaar bent op Google±

DOWNLOAD NOW